Фундація Олени Зеленської разом із МОН та Мінцифрою запустили Коаліцію девайсів

24 Січня 2024
У межах Коаліції від міжнародних партнерів залучено вже понад 50 тисяч ґаджетів для навчання дітей.

Освіта – основа майбутнього наших дітей. Фундація разом із партнерами прагне покращити якість освіти, забезпечивши дітей та вчителів України ґаджетами для дистанційного навчання.

На сьогодні Фундація Олени Зеленської за підтримки іноземних партнерів уже зібрала та передала десятки тисяч ноутбуків та планшетів для учнів та педагогів. Однак для забезпечення всієї потреби, потрібно було об’єднати більше ініціатив у цьому напрямі.

Тому Фундація разом із Міністерствами освіти та цифрової трансформації України запустили Коаліцію девайсів. Її презентували 23 січня в Лондоні у межах освітньої конференції Bett UK 2024.

«Безпека дітей — наш основний пріоритет. Однак, крім неї, ми прагнемо дати їм майбутнє. Можливості й перспективу. Тож, поки наші захисники на фронті воюють, зокрема за те, щоб діти вільно ходили до школи, ми маємо принаймні забезпечити можливість дистанційної освіти, попри війну. У масштабах цілої країни цього, напевне, не робив ніхто у світі. На сьогодні моя Фундація за підтримки іноземних партнерів уже зібрала та передала близько 50 тисяч ноутбуків і планшетів учням та вчителям. Та, щоб закрити потребу, потрібно об’єднати більше ініціатив», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

Мета Коаліції девайсів – забезпечити доступ до освіти в громадах, які найбільше постраждали від війни. Планшети та ноутбуки будуть передані, перш за все, дітям із вразливих категорій у регіонах, де навчання відбувається переважно онлайн.

«Через повномасштабну війну сфера освіти має багато викликів. Один із них – забезпечити якісне онлайн-навчання для дітей, які не мають змоги навчатися офлайн. Зараз це понад 1,9 млн дітей. Понад 330 тисяч з них не мають доступу навіть до дистанційного навчання через відсутність техніки — ноутбука, планшета або смартфона. Саме тому ми створюємо Коаліцію девайсів, щоб забезпечити учнів та вчителів необхідними ґаджетами та повернути їх до освітнього процесу. Розвиток освіти — це фундамент для економічного прориву України та збереження людського капіталу», — наголосив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України.

Забезпечення ґаджетами — можливість для цих дітей не лише продовжити здобувати знання і навички, але й соціалізуватися, дізнаватися нову інформацію, спілкуватися з однолітками.

«Мета Коаліції цьогоріч — закрити критичну потребу в девайсах для дітей і вчителів із 10 областей, у яких нині переважає дистанційне навчання. Зараз критична потреба ноутбуків становить понад 96 тисяч пристроїв для дітей та понад 29 тисяч для вчителів. Важливо, що девайси також зможуть використовувати для подолання освітніх втрат, підготовки до іспитів та психологічної підтримки. Адже повернення дітей в освітній процес і відновлення доступу до позашкільних активностей — ключовий фактор розвитку потенціалу наших дітей», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

Щоб упевнитися, що ці ґаджети будуть ефективно інтегровані в освітній процес, зараз триває робота над створенням повноцінної цифрової освітньої екосистеми. Вона працюватиме й розвиватиметься за підтримки стейкхолдерів, партнерів із розвитку та освітян.

На сьогодні Коаліція вже має перший результат – домовленості з ЮНІСЕФ, Education Cannot Wait, Міністерством економіки та інновацій Литви та Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA). Вони передадуть понад 50 тисяч ґаджетів для українських дітей та вчителів.

Перша партія девайсів від ЮНІСЕФ – партнера Коаліції, буде розподілена між Харківською, Запорізькою та Херсонською областями.