84 швидких, 340 генераторів, понад 38,000 ноутбуків та десятки мільйонів доларів допомоги: підсумки року Фундації Олени Зеленської

30 Грудня 2022
Менше ніж за чотири місяці існування Фундація Олени Зеленської допомогла тисячам українців, які постраждали від російського вторгнення в Україну. Завдяки залученню іноземних партнерів Фундації вдалося реалізувати низку проєктів на мільйони доларів за трьома напрямками: гуманітарна допомога, охорона здоров’я та освіта.

Цього року у рамках проєкту Digital Equity for Ukraine, який ініціювала Глобальна бізнес-коаліція для освіти, Фундація Олени Зеленської розпочала надавати ноутбуки вчителям з найбільш постраждалих від війни громад у 12 регіонах України. Для реалізації цього проєкту компанії HP (Hewlett Packard) та Microsoft передали програмне забезпечення та понад 38,000 ноутбуків на загальну суму в 42 мільйона долларів. Проєкт проходить за організації та сприяння Ukraine House DC Foundation та Посольства України в США.

З ініціативи Олени Зеленської через UNITED24 вдалось зібрати кошти на закупівлю 84 автомобілів швидкої допомоги, які вже передані центрам екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у 10 областях України: Запорізькій, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Одеській, Донецькій, Дніпропетровській та Житомирській.

Фундація приділяє значну увагу розвитку інклюзивності у суспільстві, тому цього року долучилась до проєкту “Кабінет на колесах. Ми поруч” від громадської організації “Відчуй”. У межах нього фахівці перевірили слух мешканцям 77 населених пунктів у Київській та Чернігівській областях. А Фундація у співпраці з Посольством України в Південній Кореї надає 500 слухових апаратів тим, хто цього потребує.

Ще один фокус діяльності Фундації – це надання гуманітарної діяльності людям на деокупованих територіях Херсонської та Харківської областей. Команда Фундації особисто відвідує постраждалі регіони та досліджує запити людей. Цього року завдяки допомозі міжнародних партнерів, Фундація передала 120 генераторів, 4,500 спальних мішків, 200 буржуйок, 85 обігрівачів, 69 електроковдр та 40 акумуляторів на Харківщину. На потреби мешканців Херсонщини Фундація передала 220 генераторів, 2,200 спальних мішків, 800 електроковдр та 2,700 обігрівачів.

Окрім цього, Фундація активно допомагає дітям. Цього року вона передала гуманітарну допомогу 23 дитячим будинкам сімейного типу на Київщині та Одещині. Представники Фундації особисто спілкуються з дітьми та їхніми опікунами, щоб точково закривати їхні запити. Наразі сім’ї вже отримали генератори, ноутбуки для навчання, акумулятори, теплі ковдри, спальні мішки, меблі тощо.

Фундація також долучається до організації свят для дітей, адже вони мають відчувати новорічні дива, незважаючи ні на що. Тому Фундація доєдналась до проєкту “Залізний Миколай”, який створив Фонд Олександра Пікалова, на території Київської дитячої залізниці. У рамках нього маленькі учасники можуть відвідати казкову виставу “Остап у Залізній країні Дива”, резиденцію Миколая та отримати подарунки від партнерів проєкту – мережі “Епіцентр” та Української федерації банків продовольства. Всього казку відвідають 3,000 дітей: вихованці ДБСТ, вимушені переселенці, діти військовослужбовців, нацгвардійців, працівників ДСНС та “Укрзалізниці”, а також юні залізничники та діти з інвалідністю. Подарунки від партнерів проєкту отримають 6,000 дітей.

Напередодні новорічних свят Фундація також передала подарунки дітям, що проходять лікування у відділі трансплантації кісткового мозку та імунотерапії в лікарні Охматдит. Кошти для закупівлі подарунків передали діти-вихованці “Отчого Дому”, які були евакуйовані за кордон на початку повномасштабного вторгнення.

У 2023 році Фундація планує розширити коло іноземних партнерів та значно масштабувати допомогу – в галузях освіти, медицини та гуманітарної сфери – що Фундація вже надає людям в Україні.

Зокрема, після того, як буде закрита потреба вчителів у ноутбуках, Фундація планує надати техніку учням з регіонів, що найбільше постраждали від війни. Наразі завдяки співпраці з Посольством України у Республіці Корея Фундація вже отримала 500 ноутбуків для українських школярів.

А також цього року, після зустрічі та переговорів Олени Зеленської та Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, Європейська Комісія та Уряд України підписали угоду про пакет підтримки у обсязі 100 мільйонів євро для відновлення навчальних закладів. Тому вже наступного року Фундація, разом з Єврокомісією, Урядом України, а також міжнародними організаціями (UNOPS та ПРООН) працюватиме над відбудовою освітніх закладів.