До свого нового будинку в межах проєкту Фундації Олени Зеленської «Адреса дитинства» заселилася вже п’ята родина

03 Квітня 2024

Будинок для великої прийомної родини Паскевичів Фундація побудувала у Стрийському районі Львівської області завдяки благодійному внеску Об’єднаних Арабських Еміратів.

Сім’я Паскевичів вимушено переїхала з Дніпропетровщини на захід України ще на початку повномасштабного вторгнення. Батьки з дев’ятьма дітьми та п’ятьма кішками залишились без житла та найнеобхідніших речей. На Дніпропетровщині у них також була власна сироварня та худоба.

Перша леді у березні 2023 року завітала до села Верин, куди переїхали Паскевичі, залишивши свій дім. Саме тоді було прийнято рішення будувати таким родинам житло.

Можна сказати, що саме з цієї родини почалася історія проєкту «Адреса дитинства». І от, за рік, родина має новий дім. В ньому п’ять дитячих спалень, батьківська кімната, кімнати для ігор та навчання, вся необхідна побутова техніка, меблі та укриття на п’ятнадцять людей.

Фундація звела будинок в тій місцевості, де оселилася родина. Від нового дому родини Паскевичів до школи курсує автобус «Школярик». Тож, дітям, які вже мають тут нових друзів і полюбили місцеву школу, не доведеться її змінювати.

Ще дев’ять великих родин заїдуть до своїх нових осель до літа 2024 року. Ми плануємо й надалі продовжувати проєкт та не припиняємо пошук меценатів. Адже наразі, за попередніми підрахунками, в Україні зруйновано щонайменше 80 будинків великих прийомних родин.

Довідково: у межах проєкту «Адреса дитинства» Фундація зводить 14 будинків для великих прийомних родин у восьми регіонах країни. Це вже пʼята сім’я, яка одержала ключі від нового дому. Ще дев’ять великих родин заїдуть до своїх нових осель до літа 2024 року.

Всі помешкання інклюзивні, енергоефективні, умебльовані та облаштовані побутовою технікою. Загальна площа кожного – 285 кв. м.

У дворах будинків встановлені бетонні укриття (ЗСЦЗ) з металевими вибухостійкими дверима. Фундація контролює весь процес будівництва: від проєктної документації до внутрішнього оздоблення будинку.

Усі будинки проєкту «Адреса дитинства» передають на баланс громад. Сім’ї мають право жити в них доти, доки існує їхня велика прийомна родина (ДБСТ).

Зведення будинку для родини Паскевичів підтримав уряд Об’єднаних Арабських Еміратів. Проєкт «Адреса дитинства» разом із Фундацією втілюють також уряд Естонії (через Центр міжнародного розвитку Естонії ESTDEV), австралійський фонд Minderoо Foundation, уряд Румунії (через Румунську агенцію з міжнародного співробітництва та розвитку, RoAid), Global Empowerment Mission, виробник CLT-панелей компанія CLT Rezult та інші партнери.