Фундація Олени Зеленської долучається до створення шести нових Шкіл супергероїв в Україні у 2024 році

10 Квітня 2024
Новостворені заклади будуть розташовані при лікарнях у Вінниці, Кривому Розі, Рівному, Львові, Одесі та Полтаві.

Школи Супергероїв – це сучасні освітні простори для дітей, які вимушено знаходяться в лікарнях довгий час.

Наразі в Україні функціонують 11 таких шкіл. У 2023 році в усіх осередках навчались понад 10 000 дітей, для них провели майже 80 тисяч уроків. Більше третини занять відбулася наживо в областях близьких до лінії фронту – Дніпропетровській, Харківській, Миколаївській.

Перша Школа Супергероїв відкрилася у Києві в далекому 2016 році за ініціативи ГО «Маленьке серце з мистецтвом». А у 2021 році заклади перейшли під патронат першої леді.

«У цих школах навчаються супергерої, хоробрі та сміливі. Долаючи хвороби, ці діти часто знаходяться в лікарнях місяцями. Деякі – роками. Наше завдання, як дорослих, допомогти їм не втратити час, який би вони використали для навчання, якби були здорові. Надважливо, щоб діти мали доступ до освіти за будь-яких умов та розуміли, що вони не самі у своїй боротьбі з хворобою», – говорить перша леді, засновниця Фундації Олена Зеленська.

Завдяки підтримці першої леді, вже у 2022 році, «Школа супергероїв» отримала державну підтримку та почала повноцінно працювати як державна установа.

З 2024 року до створення нових Шкіл Супергероїв долучилася й Фундація Олени Зеленської.

«Участь Фундації в проєкті “Школа супергероїв” знаходиться на перетині двох напрямів нашої діяльності – охорони здоровʼя та освіти. Вдячні кожному міжнародному партнеру, хто продовжує підтримувати Україну, хто надає нам можливість поліпшувати якість життя наших дітей під час війни», – зазначила директорка Фундації Ніна Горбачова.

Як і всі діти, супергерої в лікарнях мають право на освіту. Навчання для них – це не тільки можливість здобувати знання. Щоденні заняття разом із досвідченими вчителями та психологами дозволяють відволіктися від виснажливого лікування та, навіть у лікарняних стінах, продовжувати розвиватися й відкривати світ.

«Ми маємо щодня повертати дітям дитинство і зацікавленість у навчанні навіть у лікарняних стінах. Навчити їх мріяти без меж і долати страхи. Водночас наша мета – сучасний ергономічний освітній простір у кожній українській лікарні, доступ до якісної освіти – кожному маленькому пацієнту. Школа Супергероїв – це не просто проєкт, це велика команда вчителів, вихователів, психологів, лікарів, батьків. Ми вдячні за підтримку і безмежно щасливі, що коло друзів для наших дітей стає більшим», – говорить керівниця державної установи «Школа супергероїв» Наталія Жилінська.