Фундація Олени Зеленської продовжує співпрацю з Фундацією Темертея: 1 млн доларів США благодійники передають на допомогу українцям

24 Вересня 2023
Під час візиту до Оттави (Канада) перша леді України провела зустріч зі засновниками Фундації Темертеїв Джеймсом Темертеєм та Луїзою Темертей, а також із директором-розпорядником Лією Темертей, головним виконавчим директором Майком Лордом та директоркою українських ініціатив Фундації Темертеїв Христиною Воллер.

Під час спілкування благодійники подякували команді Фундації Олени Зеленської за допомогу та забезпечення  жителів деокупованої Харківщини речами першої необхідності й оголосили про черговий благодійний внесок – 1 млн доларів США на підтримку проєктів Фундації.

Джеймс Темертей – один із найбільших українських меценатів сучасності. Народився в Україні в родині «розкулачених» під час сталінських репресій, його батько загинув в Сибіру. Після Другої світової  родина емігрувала до Канади.

«Константин Ількович (нині Джеймс) здобув освіту і став успішним бізнесменом, однак не забув про українське коріння і батьківщину, щоб прийти їй на допомогу у найтяжчий час»,  – зазначила Олена Зеленська.

Вона подякувала Фундації Темертеїв та її засновникам за плідну співпрацю із Фундацією Олени Зеленської – благодійним фондом, заснованим першою леді України для допомоги великим прийомним родинам, переселенцям, медичним та освітнім закладам країни, школярам та іншим.

«Ви були одними із перших, хто повірив в мою Фундацію та надав першу фінансову підтримку, яка дуже швидко була спрямована на задоволення першочергових потреб мешканців деокупованих територій. $500 тис. доларів США благодійного внеску, який Ваша фундація направила на допомогу українцям, була спрямована командою на потреби людей з деокупованих територій Харківщини. Нам вдалось забезпечити речами першої необхідності понад 2000 людей, що є внутрішньо перемішеним особам і через постійні обстріли їхнього житла були змушені переїхати до 13 гуртожитків Харківської області. Завдяки Вашому благодійному внеску  багатодітні родини та внутрішньо переміщені через війну українці змогли пережити зиму в теплі, з теплою водою та можливістю приготувати їжу та облаштувати тимчасове житло. Ваш благодійний внесок дозволив придбати дороговартісні генератори потужністю від 5 до 140 кіловат, які були розподілені між місцевими громадами для безперебійної роботи лікарень, закладів освіти та критичної інфраструктури трьох районів Харківської області (Куп’янського, Лозівського та Чугуївського району).  Загалом це 354 тисячі жителів», – розповіла перша леді Олена Зеленська.

Вона поділилася з Фундацією Темертеїв та її засновниками першочерговими викликами для Фундації Олени Зеленської та її підопічних. Зокрема, Фундація продовжує опікуватися внутрішньо переміщеними українцями,  яким треба допомогти розпочати нове життя у тимчасовому житлі.

Одним із пріоритетних напрямків допомоги Фундації залишається підтримка великих прийомних родин. Це звичайні родини, де батьки виховують від 5 до 10 дітей сиріт, або дітей позбавлених батьківського піклування. У 2023 році Фундація розпочала проєкт "Адреса дитинства" для таких сімей, які втратили житло через війну.

Фундація продовжує забезпечення учнів та вчителів гаджетами для дистанційного навчання. Загалом гаджети потрібні понад 516 тисячам українських учнів та понад 80 тисячам вчителів. Також вона проводить  облаштування укриттів у навчальних закладах, які їх потребують.

Комплексне відновлення Ізюмської лікарні на Харківщині залишається одним із важливих проєктів Фундації. Сьогодні лікарня, яку зруйнували ракети окупантів, працює на 10% від своєї потужності.

«Наша Фундація продовжує реалізовувати масштабні проєкти, спрямовані на захист освіти, надання доступу до медичних послуг, розвиток та підтримку сімейних форм виховання. Ми раді, що вони знайшли підтримку у канадських благодійників,  та у команди Фундації Темертеїв зокрема. Такі люди та фундації зміцнюють віру в солідарність, підтримку, та перемогу людяності краще за тисячі слів»,  – зазначила Ніна Горбачова, директорка Фундації Олени Зеленської.