Фундація Олени Зеленської спільно з KSE Foundation облаштовують укриття в одному з ліцеїв Кременчука

11 Жовтня 2023
Фундація Олени Зеленської та благодійний фонд Київської школи економіки (KSE Foundation) розпочали облаштування укриття в одному з ліцеїв Кременчука на Полтавщині.

Майже 1 200 школярів та школярок, які навчаються у ліцеї, а також 60 дошкільнят із дитячого садка, що знаходиться поруч, вже незабаром отримають відремонтоване та облаштоване укриття площею майже 700 метрів квадратних.

Відтак, діти зможуть навчатися офлайн та перебувати у безпеці та комфорті під час повітряних тривог.

«Обираючи перші школи для облаштування укриттів, ми керувалися у першу чергу кількістю дітей, які зможуть повернутися до офлайн-навчання. Наш пріоритет – це великі та опорні школи у містах та селах. Ми фокусувалися на тих регіонах, де є багато дітей ВПО і де водночас можлива офлайн-освіта. Місто Кременчук неодноразово страждало від ракетних атак агресора. Але безпекова ситуація дозволяє дітям навчатися в школі за наявності укриття. Тому ліцей став однією із перших шкіл у нашому проєкті», – розповіла Ніна Горбачова, директорка Фундації Олени Зеленської.

Торік Кременчуцький ліцей працював тільки онлайн. А школярі зустрічалися наживо лише для вручення атестатів та на предметних олімпіадах. Тоді задля безпеки всі заходи проводилися у маленькому підвалі старої будівлі школи.

«Наш навчальний заклад має 79-річну історію виховання обдарованої молоді. Ліцей десятиліттями навчає учнів за математичним, біолого-хімічним профілями. Але дистанційне навчання впливає на якість засвоєння знань. Після року онлайн-занять ми мріємо повернути всіх учнів за парти», – каже Тетяна Одерій, директорка Кременчуцького ліцею.

Наразі в навчальному закладі розпочались ремонтні роботи: у підвальних приміщеннях демонтують цегляні перегородки, облаштовують вентиляцію та каналізацію. Після цього в укритті зроблять цементно-піщану стяжку на підлозі, замінять труби, пофарбують всі поверхні, змонтують освітлення та облаштують вбиральні, а також забезпечать меблями.

«Рік тому ми поставили перед собою важливу задачу: повернути дітей на навчання. Проєкт «ЗАХИСТОК: Безпечна освіта» починався з облаштування укриттів у декількох сільських школах, отримавши значну підтримку від українського бізнесу. А сьогодні ми одночасно ремонтуємо десяток сховищ, повернули за парти вже понад 13 тисяч школярів і пишаємось, що заслужили довіру неймовірної команди Фундації Олени Зеленської. Разом ми повернемо до якісної освіти тисячі дітей», – зазначила Марина Борисенко, керівниця напрямку відновлення KSE Foundation.

Укриття в Кременчуцькому ліцеї – одне із перших, яке Фундація Олени Зеленської облаштовує разом із KSE Foundation. У планах – ремонт перших семи укриттів у навчальних закладах Полтавської, Чернігівської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей. Це дасть можливість понад 5 000 дітей бути під час повітряних тривог в укриттях, облаштованих відповідно до вимог ДСНС.

Школи та дитсадки можуть подати заявку на ремонт укриття, заповнивши форму.