Фундація Олени Зеленської забезпечила понад 38 тисяч українських вчителів ноутбуками

19 Червня 2023
Педагоги з 12 областей України отримали 38 856 ноутбуків для навчання дітей. Фінальна партія –  понад 5 тисяч – прибула до Дніпропетровщини.

Із початку 2023-го року, Фундація Олени Зеленської разом з Міністерством освіти і науки України, компаніями HP та Microsoft, GBC-Education, Ukraine House Foundation та Посольством України у Сполучених Штатах Америки забезпечили ноутбуками з програмним забезпеченням вчителів із Одеської, Харківської, Сумської та Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Минулого року ноутбуки від Фундації отримали  вчителі з Луганської, Донецької, Херсонської, Житомирської, Чернігівської та Київської областей.

В Україні сьогодні пошкоджені чи повністю зруйновані понад 3 000 заклади освіти, з них більше половини – школи. У прифронтових областях через загрозу обстрілів більшість закладів стоять порожніми. А 2,7 млн учнів вимушені навчатися дистанційно або у змішаному форматі. Утім, через відсутність технічної можливості, організувати навчальний процес онлайн можуть не всі вчителі. Відтак, тисячі учнів обмеженні в отриманні знань.

Кожен другий вчитель в Україні сьогодні не забезпечений обладнанням для навчання дітей дистанційно. На ноутбуки очікують близько 82 тисяч освітян. Насамперед це вчителі з Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Донецької та Луганської областей.

Перша леді Олена Зеленська та команда Фундації провели онлайн-зустріч із Ганною Новіковою, вчителькою інформатики для 5 класу та викладачкою курсу STEM однієї із Криворізьких шкіл, яка отримала ноутбук у межах проєкту.

«Під постійними російськими обстрілами міста вчителька дає своїм учням найкращі, найякісніші знання, які точно знадобляться після перемоги. Але  вони рятують вже зараз – бо діти вчаться думати, приймати рішення і просто цікаво проводять час попри війну. Рада, що вона зможе тепер проводити свої захоплюючі уроки за допомогою якісної техніки. І вони трансформуються у мрії та плани багатьох-багатьох дітей», – відзначила перша леді Олена Зеленська.

Освіта має бути доступною для всіх школярів в Україні. І жодним чином не залежати від технічних можливостей вчителів.

«Ми спільно з Міністерством освіти та науки України та партнерами робимо все, аби вчителі мали змогу безперешкодно вчити наших дітей, де б вони не були – в себе вдома чи укритті. Приклад Ганни Новікової є показовим. Незважаючи на відсутність електрики,  ракети та постійні повітряні тривоги наші вчителі роблять найважливіше – вони дають знання нашим дітям. Наше головне завдання сьогодні – всіляко їх підтримувати та допомагати», – наголосила Ніна Горбачова, директорка Фундації Олени Зеленської.

Команда Фундації прагне, аби всі українські вчителі та школярі мали змогу навчати та навчатися навіть в умовах війни.

«Для вчителів – це не просто гаджет, це про можливість навчати та про доступ до освіти для їх учнів. Наша команда продовжить, залучаючи партнерів, міжнародні та донорські організації, й далі працювати над відновленням освітнього процесу, аби всі діти мали змогу навчатися. Доступ до освіти – це базове право дітей, за яке ми зараз боремось з обставинами та викликами війни», – зазначив Євген Кудрявець, заступник міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції.