ГУР отримало медичний гелікоптер для евакуації із прифронтових регіонів, який обладнала та модернізувала Фундація Олени Зеленської разом з KSE Foundation

26 Січня 2024
Гелікоптер MI-2 AM-1 для Головного управління розвідки МО України модернізували та оснастили необхідним медичним обладнанням. Кошти на проєкт спрямувала Фундація Олени Зеленської.

У межах ініціативи Donate to Evacuate від благодійних фондів KSE Foundation та DefDev, Фундація Олени Зеленської направила 500 тис. доларів США акумульованих міжнародних коштів на оснащення медевака сучасним медичним обладнанням.

Відтак, лікарі зможуть надавати екстрену допомогу в повітрі. На борту знаходяться: апарати штучної вентиляції легень та моніторингу роботи серця, дефібрилятор, модуль для кисневої інгаляції та кисневий редуктор, електричний аспіратор для звільнення дихальних шляхів.

«У порятунку життя, час – це головне. Гелікоптер здатний швидко дістатися місця та евакуювати постраждалих, тому рішення про модернізацію гелікоптера було ухвалене нами без вагань. “Медицина” – це один із ключових напрямів роботи Фундації. І тут ми робимо багато: модернізуємо лікарні, передаємо машини швидкої допомоги, а тепер, завдяки сучасному медичному обладнанню, яким ми оснастили гелікоптер, людям надаватиметься швидка медична допомога у повітрі. Вони матимуть шанс вижити після ворожих обстрілів”, – говорить директорка Фундації Ніна Горбачова.

Медевак здатен проводити медичну евакуацію з територій, які знаходяться у зоні досяжності російської артилерії. Орієнтовний час прибуття на місце виклику – 15 хвилин після запиту.

«Гелікоптери можуть досягати навіть найвіддаленіших і важкодоступних локацій, що робить їх незамінними для рятувальних операцій. На жаль, у важкодоступних місцях, на територіях із постійними обстрілами, часто вмирають не через несумісну з життям рану, а через відсутність вчасної кваліфікованої лікарської допомоги. Аероевакуація дає цим людям шанс», – зазначає парамедик.

Залежно від стану постраждалих, медевак може транспортувати: трьох легкопоранених; одного важкопораненого і двох легкопоранених, або одного пацієнта у вкрай важкому стані.

«Ранній початок лікарської допомоги є фактором її ефективності. Гелікоптер MI-2 AM-1 здатен долати відстань до 600 км на швидкості до 200 км/год. Ми маємо не тільки зберігати життя, але й зробити все, аби поранений зміг максимально відновитись – зберегти кінцівки, запобігти розвитку ускладнень», – зазначає Світлана Денисенко, директорка KSE Foundation.

Такий стратегічно важливий медичний транспорт, як гелікоптер, має бути масимально непомітним, тому на нього нанесли камуфляж для маскування. Унікальний патерн створили з контурів України та її областей. Він символізує єдність українців у прагненні збереження життя та волі.