Олена Зеленська разом із командою Фундації оглянула ділянку, на якій побудують будинок для постраждалої від війни сім’ї ДБСТ

07 Червня 2023
Одна з родин, житло якої на Харківщині зруйнували російські війська, тепер матиме новий дім. Фундація Олени Зеленської розпочала проєкт із будівництва житла постраждалим від війни дитячим будинкам сімейного типу.

Ділянка в смт Коротичі (Харківська область) – один з перших майданчиків, який обрала Фундація разом із місцевою владою для будівництва будинку. Місце будівництва майбутнього житла оглянули засновниця Фундації, перша леді України Олена Зеленська, директорка Фундації Ніна Горбачова та Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Ділянка, яку виділила громада, розташована за 16 кілометрів від обласного центру. Розвинена місцева інфраструктура має все для комфортного проживання та навчання дітей. Неподалік є школа, дитячий садок, магазини та зупинка громадського транспорту.

«Домівки, які ми будемо зводити для дитячих будинків сімейного типу, – типові і просторі. Їхня площа становить 285,5 м2. Вони інклюзивні, ергономічні з теплоізоляцією, незалежною енергосистемою та укриттям», – розповіла директорка Фундації Ніна Горбачова.

Майбутні господарі дому – родина Дрильчуків, які виховують вісьмох дітей. Це внутрішньо переміщена сім’я з Куп’янського району Харківської області, яка через повномасштабну війну втратила дім.

Проєкт «Адреса дитинства» Фундація Олени Зеленської втілює спільно з партнерами – міжнародними інвесторами та місцевою владою.

Першими донорами проєкту будівництва житла для постраждалих родин ДБСТ стали Об’єднанні Арабські Емірати. Їхнього благодійного внеску, $4 млн, вистачить на будівництво щонайменше десяти типових домівок у різних регіонах України. Також готовність збудувати два будинки підтвердила Естонія.

Наразі меценатів для будівництва дому очікують понад 40 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховують майже пів тисячі дітей. Тому Фундація Олени Зеленської продовжує шукати партнерів та залучати донорів, аби забезпечити новим житлом усі постраждалі від війни ДБСТ.

Наразі тривають перемовини щодо будівництва із Австралією, Словенією та Фінляндією.