Перша леді Олена Зеленська разом із представниками Фундації відвідали родину ДБСТ Ярославцевих, які виховують 11 прийомних дітей

01 Червня 2023
Перше червня — радісний день початку літа, найбажанішої пори для дітлахів. Час спільного відпочинку та нових вражень.

Перша леді Олена Зеленська відвідала родину ДБСТ Ярославцевих, які врятували 10 прийомних та одну власну дитину з окупованої частини Запоріжжя. До Борисполя, що на Київщині, представники Фундації приїхали з подарунками. Малеча отримала набори для творчості, іграшки та спортивне обладнання.

Фундація допомагає цій родині з часів їхнього приїзду на Київщину. Разом з міжнародними донорами ми облаштували побут родини на новому місці. Надали для сім'ї двоярусні ліжка, побутову та комп'ютерну техніку, електроковдри, обігрівачі, засоби догляду за домом, придбали на кухню газову плиту, газовий балон та все, що потрібно для його підключення.

До того як опинитися у безпечному місці, ДБСТ сім'ї Ярославцевих прожили під окупацією росіян майже три місяці. Коли у травні 22-го року по сусідній вулиці влучила ракета, вирішили терміново виїжджати із рідної Михайлівки. На той час в родині батьків-вихователів Алли та Олександра був один рідний син, 8 неповнолітніх прийомних та 2 повнолітніх прийомних дітей. Виїжджали важко, двома сім'ями. 20 дітей у двох автобусах перший раз росіяни не випустили, в другий раз почався обстріл.

Мама Алла згадує: "Окупанти сховалися в укриття, а автобуси з дітьми лишили на дорозі. Було дуже страшно, ми дивом лишилися живі. Коли опинилися на землі під контролем України і побачили наших хлопців, була невимовна радість, хотілося їх обійняти та роздати всі цукерки, що взяли для дітей. Діти були "за", — сміється.

До Борисполя, де ДБСТ мешкає зараз, доїхали не одразу. Спочатку деякий час пожили в Переяславі і вже на Київщині взяли до сім'ї ще трьох прийомних дітей. Це брати і сестричка з родини, про яку країна дізналася у 2020 році. Їхня мати напала на малят з ножем, поки ті спали. Згодом жінку госпіталізували у спеціальний медичний заклад, а дітей віддали до притулку. Тепер ці дітлахи — частина великої родини ДБСТ, а у Алли та Олександра Ярославцевих 11 прийомних дітей (після вибуття з родини двох повнолітніх дітей).

"Для України День захисту дітей під час війни набуває реального, а не абстрактного змісту. Вже другий рік поспіль ми відзначаємо цей день під звуки обстрілів. Кожна дитина має право рости в безпеці, зі здоровою психікою та у люблячому сімейному колі — це право зухвало порушила держава-терорист.  Дякуючи справжнім друзям України, міжнародним донорам Фундації, ми маємо можливості відновлювати нормальне життя українських дітей. День захисту дітей — це можливість ще раз нагадати суспільству про те, як важливо дбати про захист прав кожної дитини, аби в майбутньому вона знала як встати на захист інших. Дбаючи про дітей, ми на власному прикладі вчимо їх як дбати про інших", — сказала Директорка Фундації Ніна Горбачова.

Під час візиту Першої Леді Олени Зеленської до сім'ї Ярославцевих Директорка Фундації Ніна Горбачова повідомила дітлахам та батькам-вихователям про те, що скоро у їхньої родини з'явиться нова домівка. Фундація, за сприяння міжнародних донорів, побудує для Ярославцевих новий дім.