Травматологічне відділення Чугуївської центральної лікарні відновлено за підтримки Фундації Олени Зеленської

27 Грудня 2023
Чугуївська центральна лікарня ім. М.І. Кононенка – це медичний заклад, яким опікується Фундація у межах напряму «медицина».

Директорка Фундації Олени Зеленської Ніна Горбачова та членкиня Правління Фундації Ірина Пікалова, а також начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов та мерка міста Чугуїв Галина Мінаєва відвідали лікарню та оглянули відновлене травматологічне відділення.

Відділення було відремонтовано коштами обласного та місцевих бюджетів. Оснащення для травматологічного відділення на загальну суму 4 030 028 грн – медичні меблі та обладнання – було придбано Фундацією Олени Зеленської.

«Коли ми вперше побачили, які тут працюють лікарі, то не змогли залишитися осторонь. Ці люди, окрім щоденного порятунку життів, самотужки переобладнали підвали лікарні у медичні відділення та палати. Сьогодні лікарню не впізнати. Зараз тут працює 92 лікарі, та 5 з них – у травматології, яку ми допомогли відновити. Щиро рада, що вдалося допомогти їм виконувати свою надзвичайно важливу роботу. Особливо, враховуючи, що лікарня розташована в декількох десятках кілометрів від лінії бойових дій», – говорить директорка Фундації Олени Зеленської Ніна Горбачова.

У всіх палатах травматологічного відділення тепер встановлені нові сучасні медичні ліжка із централізованим підведенням кисню та кондиціонери, які за новими нормами є обов’язковими. Також встановлені медичні шафи, столи для гіпсування, для малих хірургічних втручань, для внутрішніх ін’єкцій тощо, протипожежна система, комп’ютерна техніка, меблі для рецепції та інше.

Серед придбаного – венозний сканер, важливий у проведенні інвазивних процедур. Він робить пошук вен зручним та полегшує лікування пацієнтів із внутрішньовенним втручанням.

«Я працюю в Чугуївській лікарні вже понад 40 років. І це вперше, коли для медзакладу придбали за нашим запитом усе, без винятку, про що ми попросили. І це відбулося у надзвичайно складний час для країни. Для мене, як директора, – це просто магія», – розповів директор Чугуївської центральної лікарні ім. М.І. Кононенка В’ячеслав Грушка.

«Такі оновлені умови – ремонт, нове обладнання – дозволять надавати найякісніші медичні послуги жителям Чугуївського району та розвантажити інші відділення. Адже Чугуївський район став одним із тих, де проживає велика кількість ВПО зі східної частини області – понад 50 тисяч. Тому медичні потреби зростають щодня. Щиро вдячні Фундації першої леді за увагу до Харківської області та допомогу у відновленні цього медзакладу», – зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Фундація Олени Зеленської допомагає Чугуївській центральній лікарні не вперше. Навесні був встановлений надпотужний промисловий генератор на 128 кВт, який, за потреби, може живити всі чотири поверхи медичного закладу.

Чугуївська центральна лікарня ім. М.І. Кононенка жодного дня не припиняла свою роботу, навіть коли у 2022 році на околицях міста були війська агресора. Рік тому, восени 2022 року, лікарня постраждала від ракетних обстрілів. Пошкодження отримали майже всі будівлі та приміщення медзакладу. Сьогодні лікарня частково відновлена та продовжує свою роботу.

У 2023 році Чугуївська лікарня пролікувала понад 7 тисяч людей стаціонарно та понад 160 тисяч – амбулаторно (станом на 26.12.2023). Це не лише мешканці Чугуївської громади, але й сусідніх деокупованих громад та внутрішньо переміщені особи.